Ružičasti oktobar – mjese borbe protiv raka dojke

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, podigla svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba oboljelih od ove bolesti.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2018. godini u svijetu je od raka dojke oboljelo oko 2,1 milion žena, a 627 hiljada žena je umrlo. Prema nepotvrđenim rezultatima u TK godišnje se u prosjeku registruje između 130 do 160 oboljelih. Statistike pokazuju da će se kod jedne od 8 ili 9 žena razviti rak dojke u nekoj životnoj dobi. Više od 90% bolesnica sa rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu.
Ljekari preporučuju da se sa preventivnim pregledima krene u ranim dvadesetim godinama kada bi svaka djevojka trebala uraditi ultrazvuk dojke. Prva mamografija preporučuje se u četrdesetoj godini, dok se samopregledi preporučuju svim ženama, bez obzira na dob i to najmanje jednom mjesečno.

Kada treba otići ko doktora?

– ako se otkrije čvor ili više čvorova, kvržića ili zadebljanja na bilo kom dijelu dojke

– promjene na koži dojke, crvenilo, rupice ili nabori

-uvučene bradavice koje prije nisu bile takve

-iscjedak iz bradavica bilo koje boje

– uvećanje dojke (oticanje)

-čvor u pazušnoj jami