,

Gljivične infekcije nogu i noktiju

Gljivične infekcije nogu

Nedovoljna higijena, cjelodnevno nošenje zatvorene obuće i pojačano znojenje mogu dovesti do razvoja učestale gljivične infekcije stopala poznatu pod nazivom atletsko stopalo. Atletsko stopalo učestala je i zarazna gljivična infekcija koja dovodi do ljuštenja i jakog svrbeža stopala. Poznata je i pod latinskim nazivom tinea pedis.

Samu infekciju izazivaju dermatofitne gljive premda ulogu mogu igrati i brojni drugi uzročnici. Bolest se najčešće prenosi u vlažnim, zajedničkim objektima gdje ljudi hodaju bosonogi, a za razmnožavanje je potreban topao i vlažan okoliš (kao što je npr. unutrašnjost cipela). Izvor infekcije predstavljaju ljuščice kože koje otpadnu s inficirane osobe, a sadrže infektivne gljivične elemente.

Simptomi i znakovi atletskog stopala:

⦁ Suha, perutava koža
⦁ Crvenilo, ranice
⦁ Jače ljuštenje kože
⦁ Svrbež, pečenje
atletsko-stopalo-2mkoz-lkuvannya-simptomi-prichini_272


Tri su najčešća oblika atletskog stopala:

⦁ mokasinski tip sa promjenama koje najviše zahvaćaju tabane
⦁ interdigitalni tip gdje su dominantno zahvaćena područja između nožnih prstiju
⦁ upalni tip s jače izraženom pojavom mjehurića i maceracijama


U težim slučajevima infekcije koža može biti jako zadebljana, tj. hiperkeratotična, a stražnji dijelovi peta postaju izrazito suhi uz neprestano perutanje. Ako infekcija zahvati nokte na nogama, oni postaju lomljivi, zadebljani, mutnog izgleda i šire vrlo neugodan miris. Sama infekcija se može prenijeti i na druga područja na tijelu, najčešće na ruke i prepone.


Liječenje atletskog stopala može se podijeliti u dva dijela:

⦁ Pravilna higijena
⦁ Terapija lijekovima


Pravilna higijena podrazumijeva:

⦁ pranje nogu najmanje jednom dnevno i njihovo temeljito sušenje, posebno između prstiju
⦁ promjena čarapa nekoliko puta dnevno u slučaju pojačanog znojenja nogu (koristiti pamučne čarape)
⦁ biranje obuće koja dopušta dovoljnu cirkulaciju zraka (obuća od prirodnih materijala)
⦁ održavanje sportske obuće čistom i suhom te njihovo redovito mijenjanje
⦁ izbjegavanje bosonogog hodanja u saunama, teretanama ili na bazenima
⦁ korištenje vlastite opreme za uređivanje noktiju
⦁ preventivno korištenje antifungalnog praška u slučajevima učestalog vraćanja atletskog stopala.


Terapija lijekovima


Lijekovi koji se koriste za liječenje atletskog stopala su iz grupe antimikotika tj. preparata sa protugljivičnim dejstvom. Terapija se dijeli se na lokalnu i sistemsku.
Za lakše oblike bolesti dovoljno je koristiti lokalne pripravke u vidu prašaka, masti, kapi ili gelova koji sadrže antimikotike (mikonazol, klotrimazol, terbinafin, butenafin). Terapija obično traje nekoliko sedmica.
Za teže oblike bolesti kod kojih su infekcijom obično zahvaćeni i nokti u terapiju je potrebno uvrstiti i oralne lijekove iz grupe antimikotika.

Gljivične infekcije noktiju
Gljivične infekcije noktiju su poznate pod nazivima onihomikoza. Gljivice koje ih uzrokuju su obično one koje uzrokuju atletsko stopalo. Kod atletskog stopala gljivice žive u roževini koja tvori vanjski sloj kože, ali također mogu napasti tvrdu roževinu od koje su nokti izrađeni. Kada do toga dođe, rezultat je gljivična infekcija nokta.

Simptomi gljivičnih infekcija noktiju
Na početku obično nema simptoma. Kasnije nokti mogu postati toliko debeli da izazivaju bol kod pritiska na unutrašnjost cipele. Tada ih postaje teško rezati. Izgled inficiranog nokta, posebno nokta na prstima ruke, može biti neugodan.


Glavni simptomi inficiranog nokta su:


– promjena boje nokta u bijelu, žutu ili smeđu
– nokat postaje zadebljan i krhak, te počinje da puca
– tamni nokti bez sjaja i veoma lomljivi
– neprijatan miris
– listanje noktiju
– rožnata ploča nokta počinje da se odvaja od ležista

Liječenje
Terapija u većini slučajeva zahtjeva primjenu i lokalnih pripravaka i lijekova za oralnu upotrebu. Pripravci koji se stavljaju na nokat manje su uspješni od onih koji se uzimaju oralno. Najbolje djeluju ako je infekcija u ranom stadiju. Najčešće korišteni pripravci su specijalan lak i otopina za nokte. Samostalno oni možda neće moći očistiti najdublje dijelove inficiranog nokta, iako redovno uklanjanje abnormalnog dijela nokta sa grickalicom ili turpijicom može pomoći

U kombinaciji s oralnim antifungalnim lijekom oni povećavaju šansu za izliječenjem. Možda će se morati koristiti u razdoblju od 4 do 12 mjeseci prije no što se primijeti reakcija na liječenje.

Šta možete sami učiniti


⦁ Nokte održavajte kratkima, suhima i čistima.
⦁ Jednu grickalicu za nokte koristite za inficirane nokte, a drugu za zdrave.
⦁ Nemojte samo tretirati nokte pomoću protugljivične kreme tretirajte i kožu koja je zahvaćena atletskim stopalom.
⦁ Noge održavajte suhima, nosite pamučne čarape i svakodnevno ih mijenjajte i nosite cipele koje dišu.
⦁ Vaše aktivnosti se ne trebaju ograničavati u vrijeme tretmana, ali kako biste izbjegli ponovno pojavljivanje infekcije, nemojte hodati bosi na javnim bazenima, tuševima i svlačionicama.