O nama

129 godina iskustva

Najstarija gračanička apoteka.

Gradska apoteka Gračanica

Počeci apotekarske djelatnosti u Gračanici sežu u daleku 1894 godinu.

Premda se tačno ne zna da li je tačan, postoji podatak da je u ljeto te godine Zemaljska vlada BIH odobrila otvaranje apoteke u Gračanici. Otvorio ju je Čeh Johan Stanislav Njemček. Njemček je bio vrlo vješt sakupljač ljekovitog bilja. On ga je ubirao, sušio, pakovao, zatim slao u Beč, Peštu, Prag i druge gradove Europe. U zamjenu je dobivao gotove lijekove koje je prodavao stanovništvu Gračanice. Preminuo je 1917 god., i sve do 1919 god. Gračanica nije imala apoteku.

U proljeće 1919 god. apoteku otvar magistar farmacije Aleksandar Grlić. Nakon njega u Gračanici je, vrlo kratko, radio magistar farmacije Lutvo Muftić, koji će gračaničku apoteku, prije svog odlaska u Konjic, prodati magistru farmacije Hugi Oršaniću. On je bio politički i društveno vrlo aktivan , pa je u Gračanici, na njegovu incijativu, sagrađena prva lokalna električna centrala, razvedena je struja, voda itd. Nakon što je Hugo Oršanić odselio u Sarajevo, gradsku gračaničku apoteku preuzima Jevrej Slavonac Viktor Kolman.

Gradska apoteka Gračanica

Po izbijanju Drugo svijetskog rata, Njemci Kolmana prvo zatvaraju u kućni pritvor iz kojeg on, zajedno sa ženom i bebom bježi i odlazi na Ozren. Tamo biva uhvaćen i u proljeće 1942 god. strijeljan. Nakon Kolmana u Gračanicu i njenu Gradsku apoteku 1943. god. dolazi raditi Velimir Svećenski zvani Veljko. Svećenski u Gračanicu dolazi iz Tešnja, gdje je bio u zatvoru pod optužbom da je kao radio amater sarađivao sa Partizanima. Nakon što ga je njegova supruga uspjela spasiti iz zatvora, nije želio ostati u sredini u kojoj su ga klevetali, i dolazi u Gračanicu. Kao pomoćnik Velimira Svećenkog u apoteci radi Osman Kozarić, koji je po struci bio trgovački pomoćnik.

On je svoj rad u apoteci započeo 1941. god. i tu je ostao sve do 1984 god. kada odlazi u penziju. Svećenski apoteku vodi sve do svoje smrti 1968. god. Nakon njegove smrti apoteka ostaje bez farmaceuta i jedno vrijeme biva zatvorena, sve dok njeno vođenje nije preuzela magistar farmacije Anastasija Ćirić, koja se u Gračanici zadržala jako kratko, te seli u Modriču. Novembra 1971 god. u Gračanicu dolazi raditi Gračanlija Jevrej magistar farmacije Samuel Elazar, veliko ime bosanskohercegovačke farmacije. On u Gračanici ostaje kratko (nešto više od godinu dana) i seli u Sarajevo. Njegovim odlaskog Gradska apoteka ostaje bez farmaceuta te u njoj radi sam Osman Kozarić. Tako biva sve dok, kao svršeni studenti prve generacije (upisana 1973.) Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, u apoteku nisu došle raditi magistre farmacije Nasiha Ćerimagić i Senija Zildžić.

Gradska apoteka Gračanica

Gradska apoteka u Gračanici je bila u privatnom vlasništvu sve do 1948 god. , kada Vlada tadašnje SFRJ donosi odluku da se sve apoteke nacionaliziju i pređu u državnu svojinu. Kao samostalna jedinica, nakon nacionalizacije, apoteka radi sve do 1961 god. kada biva udružena sa Domom Zdravlja u Gračanici, i tako egzistira sve do 1968 god. Nakon toga ponovo počinje samostalni rad, koji traje do 1984 god. tada sve apoteke tuzlanske regije počinju rad u okviru jedne regionalne krovne institucije, te u okviru nje svoj rad nastavlja i Gradska apoteka u Gračanici.

Početkom rata 1992 god. sve apoteke u regiji nastavljaju svoj rad u okviru najbližeg Doma Zdravlja pa tako i gračanička. 2001 god. Gradska apoteka počinje raditi kao samostalna javna zdravstvena ustanova i kao takva egzistira i danas.

Danas Gradska apoteka u Gračanici ima 21 zaposlenih koji rad obavljaju u okviru centralne Ustanove, 3 ogranka ( ogranak 1 Gračanica, Ogranak D.Orahovica i Ogranak 2 Gnojnica), te 3 depoa (depo Malešići, depo Džakule i depo Miričina).

Misija

Naša misija je prepoznati potrebe i želje naših pacijenata te stručna znanja naših uposlenika usmjeriti ka prevenciji zdravlja te ispravnom i pravovremenom liječenju stanovništva i time doprinijeti boljem kvalitetu života odnosno sveukupnom razvoju društva. Želimo podignuti sviijest ljudi o važnosti zdravog načina života i na prvom mjestu o prevenciji, a tek onda lliječenju i približiti informacije o djelotvornosti i korisnim svojstvima svih farmaceutskih pripravaka koji podižu kvalitet života. Zadovoljstvo korisnika i zajedničko pronalaženje rješenja za sve njihove probleme i nedoumice, važan su dio naše misije.

Vizija

Uspostaviti prepoznatljive i visokokvalitetne standarde u pružanju apotekarske usluge u profesionalom okruženju. Naša vizija je stvoriti i održati stabilnu ustanovu koja će svojim zaposlenicima pružiti sigurnost i ugodnu atmosferu u kojoj će ostvariti svoje ambicije i djelovati kreativno i inovativno. Kako bi našim korisnicima ponudili vrhunsku uslugu, cilj nam je stalno unapređivanje sistema kvaliteta naše struke i u skladu s propisima i pravilima dobre apotekarske prakse. U tom smislu u 2015 godini uradili smo mnogo na uspostavljanju sistema sigurnosti i poboljšanja kvaliteta zdravstvenih uslug kako bi ispunili stroge zahtjeve koji proističu iz standarda koje je odredila Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBIH (AKAZ). Ovaj sistem odnosi se na standardizaciju svih radnih procesa u našim apotekama, laboratoriju, vođenje apoteke, odnos prema pacijentima (klijentima), konkurenciji i zaposlenicima, izradu planova, provjeru kvaliteta radnih procesa i usluge, ispitivanje zadovoljstva pacijenata, praćenje zakonskih propisa, unapređenje prodaje, marketinga, nabave itd. Sve to smo prvo teoretski prošli kroz obrazce, procedure i radne upute, a onda slijedi praktično postavljanje istog u naše apotekarske jedinice. Cilj nam je da naše apoteke dignemo na viši nivo i sistemski taj kvalitet održavamo i unapređujemo kroz upravljanje kvalitetom u svim oblastima djelatnost.