Odmor i putovanje

Kad god negdje otputujemo, na nekoliko dana ili na duže, mijenjamo uslove u kojima smo navikli da živimo, što sa sobom može donijeti zdravstvene probleme.

Ukoliko bolujete od neke hronične bolesti, obavezno na put ponesite svoju standardnu terapiju, dovoljnu za planirano vrijeme na putovanju. Nikada lijekove ne vadite iz originalnog pakovanja koje sadrži i uputstvo za upotrebu.

Udobnost u putu. Veliki broj ljudi u putu počinje da osjeća mučninu, napetost u želucu ili čak povraća u toku vožnje. Da bismo to izbjegli, preporučuje se uzimanje tableta koje su namijenjene smanjenju mučnine prilikom putovanja. Vrlo su korisne, bezbjedne, uzimaju se oko pola sata prije puta i djeluju bez obzira na način putovanja (vožnja automobilom, brodom, avionom…), dejstvo im traje 6 – 8 sati, što je dovoljno za većinu prosječnih putovanja.

Stomačni problemi na putovanjima su česta pojava, naročito ljeti, a najčešće su prouzrokovani promjenama u ishrani i kvalitetu vode za piće, bakterijama unijetim u organizam putem hrane, vode ili zbog loših higijenskih uslova. Ti problemi se mogu ispoljiti u vidu zatvora nakon dugotrajnog sjedenja i nekretanja prilikom putovanja, ali i u vidu dijareje. U većini slučajeva probiotici uzimani nekoliko dana prije i tokom putovanja zaustaviće mogućnost javljanja crijevnih tegoba.

Ako do proliva ipak dođe, često je praćen gubitkom tečnosti, elektrolita i energije, pa je potrebno što prije nadoknaditi izgubljenu tečnost, najbolje u vidu čaja, supa i sličnih napitaka. U velikoj meri mogu pomoci oralna rehidratacijska sredstva.

Lijekovi za sniženje povišene tjelesne temperature su jako bitni, jer se povišena temperatura može javiti usljed nekoliko razloga i vrlo je česta u ovim situacijama. Zato moramo imati sa sobom odgovarajući, vec isproban, antipiretik u vidu tableta, a za djecu obezbijediti isti u odgovarajućoj dozi po kilaži djeteta, u vidu čepica ili sirupa.

Zaštita od sunca. Na plaži je obavezno kožu lica i tijela zaštititi kremama sa visokim zaštitnim faktorom, da bismo spriječili pojavu opekotina.

Moramo imati u vidu da određene opekotine ipak mogu da se dese, pa je korisno za put pripremiti i neki od gelova za umirenje crvenila na koži. Uglavnom su to gelovi sa biljnim osnovama aloe koji će prijatno rashladiti i ubrzati proces regeneracije kože.
U slučaju manjih povreda kože možete i sami pružiti prvu pomoć, a u te svrhe koristit će vam: hanzaplast, flasteri, sterilna gaza, zavoj, neko dezinfekciono sredstvo.

Pored navedenih lijekova i pomoćnih sredstava, na osnovu destinacije putovanja zajedno sa ljekarom ili farmaceutom možete se konsultovati oko dodatnih sredstava koje je potrebno ponijeti sa sobom na odmor, kako biste obezbijedili prijatan odmor.