Movember – Sve za njega

Novembar odnosno Movembar koji je nastao spajanjem riječi novembar i Moustache – brkovi
Mjesec brkova je globalna kampanja, tokom koje muškarci puštaju brkove s ciljem podizanja svijesti o raku prostate.
Rak prostate je drugi najčešći rak u muškoj populaciji.
Iako se oko ranog otkrivanja raka prostate u svijetu još uvijek vode brojne polemike, mnogi stručnjaci u ovom području preporučuju uvođenje i kontinuirano provođenje probirnog ili „screening“ programa za rak prostate kod svih muškaraca starijih od 40 godina.
Tačan uzrok raka prostate nije poznat. Smatra se da nije u vezi s benignom hiperplazijom prostate (BHP). Faktori rizika za rak prostate su poodmakla dob, genetika (nasljedni faktor), hormonalni uticaji, te faktori iz okoline kao što toksini, hemikalije i industrijski proizvodi. Iako su još uvijek nedovoljno dokazani, ekološki faktori, kao što su pušenje i hrana bogata zasićenim mastima čini se da povećavaju rizik od raka prostate. Također, prema nekim procjenama, debljina dovodi do povećanog rizika za nastanak većih i agresivnih tipova raka prostate što rezultira lošijim ishodom liječenja.
Nedvojbeno je da se rizik za razvoj raka prostate povećava s dobi. Dakle, rak prostate prije 40 godina vrlo rijetko se bilježi u svijetu, dok je u muškaraca starijih od 80 godina vrlo čest.
U ranim fazama rak prostate često ne izaziva nikakve simptome tokom mnogo godina. Često se kao prva nenormalnost pojavi povišena vrijednost PSA u krvi ( PSA= prostata specifični antigen) ili tvrda kvržica u prostati tijekom tzv. digitorektalnog pregleda.
Rijetko, kod uznapredovalije bolesti, rak može pritiskati mokraćnu cijev. Kao rezultat toga, protok mokraće se smanjuje i mokrenje postaje teže. Pacijenti mogu imati pečenje kod mokrenja ili krv u mokraći. Daljnjim rastom raka može doći do potpune blokade protoka mokraće što rezultira boli i proširenjem mokraćnog mjehura. Ovi simptomi sami po sebi, međutim, ne potvrđuju prisutnost raka prostate. Većina ovih simptoma može se pojaviti u muškaraca s nemalignim (benignim) povećanjem prostate (najčešći oblik povećanja prostate). Međutim, pojava ovih simptoma zahtijeva pregled kod liječnika.